Etusivu » Uutiset

Etiopiasta Afrikan suurin pakolaisia majoittava maa

Sari Lehtelä Lähetysseuran tiedottaja Etiopiassa Suomen Lähetysseura / FELM / Ethiopia 19.09.2014
  •  
  •  
  •  
  •  

GD Star Rating
loading...

Lietchuorin leiri siirretään pois tulva-alueelta. Kuva: Heidi Lehto, LML

Etiopiasta Afrikan suurin pakolaisia majoittava maa

Etiopiasta on eteläsudanilaisten pakolaisten myötä tullut Afrikan suurin pakolaisia vastaanottava maa. Etelä-Sudanin väkivaltaisuuksia paenneita on Etiopiassa jo arviolta 250 000. Suurin osa pakolaisista on Gambellassa Länsi-Etiopiassa, jossa rekisteröityjä pakolaisia on 190 000. Joulukuussa 2013 alkanut pakolaisvirta jatkuu edelleen ja vuoden loppuun mennessä arvioidaan sudanilaispakolaisten määrän kasvavan jopa 300 000:een.

Kaatosateet ja tulvat ovat elokuusta lähtien huonontaneet pakolaisleirien olosuhteita ja vaikeuttaneet avustusjärjestöjen työtä.  Gambellassa parhaillaan työskentelevän Luterilaisen maailmanliiton tiedottajan Heidi Lehdon mukaan yksi leireistä on kokonaan tuhoutunut tulvissa.

”Teltat ovat veden alla, vessat romahtaneet ja jo rakennetut suojat vaurioituneet. Mudassa leikkivät lapset pesevät käsiään neonvihreässä lätäkössä. Saastuneet lammikot toimivat lisääntymisalustana malariaa levittäville hyttysille ja ylivuotaneet käymälät kuhisevat kärpäsiä”, Heidi Lehto kuvailee Lietchuorin leirin epäinhimillisiä olosuhteita.


Kulkutaudit uhkana

Pakolaisista suurin osa on naisia ja lapsia. He ovat kuljettaneet vähäisen tulvalta pelastuneen omaisuutensa teille ja saarekkeille odottamaan leirin siirtoa pois tulva-alueelta.  Viereinen kylä toimii hätäevakuaatioalueena osalle pakolaisvirrasta, vaikka kyläläisillä ei ole riittävästi ruokaa tai suojaa itselleenkään.

Katkenneet tieyhteydet vaikeuttavat avun perille saamista. Ainoa yhteys alueelle on helikopterilla tai jokipaatilla. Pahin uhka on kulkutautien uudelleen leviäminen.  Erityisesti vaarassa ovat heikkokuntoiset lapset.

Luterilaisen maailmanliiton (LML) työntekijät ovat avustaneet alueella helmikuusta lähtien. LML on vastannut YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n hallinnoiman Lietchuorin leirin vesi- ja sanitaatiohuollosta  ja välttämättömästä materiaaliavusta.

LML on porannut kaivoja  ja rakentanut vedenjalekujärjestelmää. Pakolaisväestöstä on rekrytoitu 14 avustajaa, jotka jakavat hygienia-tietoa pakolaisille heidan omalla kielellään. Leirien asukkaita on mm. opastettu hautaamaan jätteensä niille kaivettuihin kuoppiin.

Myös Suomen Lähetysseura on myöntänyt 100 000 euroa sudanilaispakolaisten tukemiseen Gambellassa LML:n kautta.

 

Pakolaisia Somaliasta ja Eritreasta

Etiopia ohitti elokuussa Kenian suurimpana pakolaisia majoittavana maana Afrikassa. Sudanilaispakolaisten lisäksi Etiopiassa on paljon pakolaisia Somaliasta, noin 245 000, ja Eritreasta, noin 99 000. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan pakolaisten kokonaismäärä Etiopiassa oli heinäkuussa 629 000 ja määrä on siitä kasvanut kymmenillä tuhansilla.

Viime vuoden lopulla maailmassa oli yhteensä 51,2 miljoonaa pakolaista. Tämä on suurin määrä sitten toisen maailmansodan.

Toisin kuin yleisesti luullaan, suurin osa maailman pakolaisista ei asu rikkaassa pohjoisessa. Useimmat pakolaiset etsivät suojaa naapurimaistaan – mahdollisimman läheltä kotia, josta he pakenivat.

 

 

GD Star Rating
loading...

  •  
  •  
  •  
  •  

LUE SEURAAVAKSI